toggle
overlay

Onderhoudstips voor je BERG trampoline

BERG trampolines zijn gemaakt vanhoogwaardig materiaal en bedoeld om er vele jaren plezier aan te beleven.

Om je trampoline zo lang mogelijk mee te laten gaan heeft BERG een aantal onderhoudstips voor je op een rijtje gezet. Lees alle tips hieronder.
Controleer je trampoline regelmatig op de onderstaande punten. Is er een onderdeel aan vervanging toe? Vervang deze dan op tijd om zo de veiligheid van je trampoline te behouden. Controleer je trampoline op:

  • De conditie van de verbindingen van het frame(gebroken lassen of gebogen frame).
  • De conditie van de veren(gebroken of overmatige strekking).
  • De conditie van het springdoek (schade, verkeerde spanning of doorzakken van de mat).
  • Ontbrekende of onjuiste en onveilige geplaatste afdekrand van het frame.
  • Verkeerde steken, rafels, scheuren of gaten in het springdoek of afdekrand van het frame.
  • Verslechtering van de stiksels of weefsel van het springdoek of afdekrand van het frame.
  • Scherp uiteinde op het frame.

Hoe maak je de trampoline het beste schoon?

Na een lange tijd je trampoline niet gebruikt te hebben, kan het handig zijn om deze schoon te maken. Even alle spinnenwebben en ander viezigheid eraf halen. Het springdoek en de afdekrand maak je eenvoudig schoon met een doek en koud water. Gebruik hiervoor geen oplosmiddelen, afwasmiddel, zeeppoeder of heet water. Om bijvoorbeeld bladeren en takjes van je trampoline te weren, is het handig om een afdekhoes te gebruiken op het moment dat je trampoline korte tijd niet gebruikt. Gebruik je je trampoline niet voor een langere tijd, dan raden we aan deze op een droge plek op te bergen. Originele BERG trampoline accessoires en onderdelen bestellen?
Ga naar een dealer bij je in de buurt of vind de juiste artikelen op:

Vind hier alle trampoline accessoires

 

Wat zou een oorzaak kunnen zijn van mogelijke vlekken of verkleuringen op de padding?

UV straling: De beschermranden zijn ontwikkeld om weerstand te bieden tegen de UV-straling van de zon, maar over de jaren zal de UV-straling wel effect hebben op het verkleuren van de beschermrand. In vergelijking: wanneer je je insmeert met zonnebrandcrème kun je langer in de zon liggen zonder te verbranden, maar na verloop van tijd zul je zelfs met zonnebrandcrème toch ook verbranden.

Vlekken door omgevingsfactoren:

Bomen, bloemen, struiken in de omgeving kunnen blaadjes / stuifmeel / etc. afgeven die vlekken kunnen veroorzaken.

Een plasje water dat op de beschermrand ligt kan een verkleuring veroorzaken (dit kan verschillende redenen hebben: het water kan als “vergrootglas” dienen voor UV-straling, wanneer het water verdampt kan er residu zoals kalk achterblijven dat in het oppervlak van de beschermrand indroogt, etc.)

Het “weer” / schimmels: wanneer een beschermrand langere tijd nat is geweest of bijvoorbeeld niet helemaal goed droog is geweest tijdens opslag kunnen er vlekken / zwarte puntjes / schimmelvorming op de beschermrand ontstaan.

 

Wat kan ik doen om vlekken op de beschermrand te voorkomen?

De trampoline staat in weer en wind buiten en heeft heel wat te verduren. Het is natuurlijk niet te voorkomen dat er op den duur wat sporen van gebruik en weersinvloeden te zien zijn op het product, maar met onze adviezen kunt u de beschermrand langer schoon en fris houden.  

Om blijvende vlekken zo goed als mogelijk te voorkomen raadt BERG aan om de beschermrand regelmatig schoon te maken. Gebruik hierbij een zachte doek en handwarm water (niet te heet!). Eventueel kan hier een mild schoonmaakmiddel aan toegevoegd worden, maar zorg wel dat dit er weer heel goed afgespoeld of afgenomen wordt zodat er geen restjes schoonmaakmiddel achterblijven op de beschermrand.

Regelmatig schoonmaken helpt te voorkomen dat vlekken, schimmels of “het weer” zich permanent vastzet op de beschermrand.

Wanneer de beschermrand langere tijd nat blijft (wanneer er water op blijft liggen) is de kans op de ontwikkeling van vlekken vanwege schimmels ook groter. Zorg in dit geval dus dat de padding regelmatig afgenomen wordt. Als de beschermrand voor een langere tijd niet gebruikt wordt is het aan te raden deze goed schoon en droog te maken en deze vervolgens op een droge plek op te bergen.

De levensduur van de beschermrand kan verlengd worden door deze zo droog mogelijk te houden. De beschermrand is natuurlijk gemaakt voor buitengebruik en kan ook zeker tegen vocht en water, maar langere natte periodes zorgen ervoor dat chemische componenten die het materiaal soepel houden sneller uit het materiaal kunnen verdwijnen waardoor de beschermrand eerder oud wordt en harder/stugger gaat aanvoelen. Een beschermrand die lange periodes nat is geweest zal eerder hard en oud aanvoelen dan een beschermrand die altijd droog is geweest.

Gebruik een afdekhoes voor de trampoline alleen voor kortere periodes (maximaal enkele weken). De afdekhoes is bedoeld om de trampoline vrij te houden van bijvoorbeeld takjes en bladeren, maar deze kan wel water doorlaten ter hoogte van het springdoek om te voorkomen dat er een groot reservoir aan water opgebouwd kan worden dat het springdoek indrukt. Wanneer de afdekhoes voor een vrij lange periode achter elkaar gebruikt wordt, dan bestaat het risico op het ontwikkelen van vlekken op de beschermrand door schimmelvorming. Wij raden daarom aan om de afdekhoes maximaal enkele weken achter elkaar te gebruiken en bijvoorbeeld niet voor het overbruggen van de winterperiode van enkele maanden. Wanneer de beschermrand voor een langere tijd niet gebruikt wordt is het aan te raden deze goed schoon en droog te maken en deze vervolgens op een droge plek op te bergen.

Afbeelding

Originele BERG trampoline accessoires en onderdelen bestellen? Ga naar een dealer bij je in de buurt of vind de juiste onderdelen in onze onderdelenzoeker.

Op zoek naar trampoline accessoires? Neem dan hier een kijkje.

TipTIP:

Gebruik je de trampoline voor een bepaalde periode minder vaak (bijvoorbeeld in de winter), dan raden wij aan om de trampoline op een droge plekop te bergen.